blogg

blogg

Dagboksanteckningar om vardagen m.m.

För att komma till hemsidan http://travarens.se

Lyssnat på

BöckerPosted by Kicki Thu, February 28, 2013 12:01

Senaste bok jag lyssnat på kan jag rekommendera till den som vill veta mer om Dalarnas historia, sett ur kullornas synvinkel

Jag har läst många av Aino Trosells böcker, men det här var nog den bästa.

Detta är berättelsen om Hulda, som vi får följa från det att hon är en ung flicka i svältårens Malung i slutet av 1860-talet till det att hon är en mogen kvinna som gör sig fri från de band som hennes fattigdom och könstillhörighet håller henne fast med.

Hulda växer upp under den tid då Sverige var ett u-land, ett av Europas allra fattigaste. Hon sätts tidigt i arbete med att valla traktens kor och getter en bra bit ut i skogen.
Så småningom konfirmeras hon och anses därmed vuxen. Hon tillåts dansa till pelmannens förföriska fiolmusik. Kärleken och åtrån börjar bulta – samt allt annat som anses farligt för en kvinna.
Nu väntar fäbodens slitsamma arbetsdagar i ur och skur, då det inte bara gäller att ha ansvar för boskapen utan också att ta tillvara avkastningen i form av mjölk, smör och ost.


  • Comments(4)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.
Posted by Kicki Sat, March 02, 2013 20:53

Svar Raija: Du hade ju också ett intressant boktips smiley

Posted by Raija Fri, March 01, 2013 09:31

Tack för boktipset, för den vill jag läsa. Har läst någon bok av Aino Trosell och tyckte om den.

Posted by Kicki Thu, February 28, 2013 13:40

Svar Ingrid: Tack detsamma om en fin torsdag! Vi ska just ut på en solig, men ganska blåsig promenad. Dessvärre kan jag inte ta sparken, för då måste jag bära den fram till sjön, drygt 300 m. Asfalten är nu framme på vägen.

Posted by Ingrid Thu, February 28, 2013 13:25

Jag tror inte att jag läst något av Aino Trosell. Den här boken låter intressant och den finns på vårt bibliotek, så den ska jag låna.Hoppas att ni har en fin torsdag, du, Berra och hundarna!Kram, Ingrid