blogg

blogg

Dagboksanteckningar om vardagen m.m.

För att komma till hemsidan http://travarens.se

Bakat pepparkakor

ReceptPosted by Kicki Fri, December 09, 2011 13:35

Den utlovade snön kom mycket riktigt. Ca 1 dm i morse och fortsättning följer smiley

Eftersom allt går så trögt för mig just nu, så var det en bedrift att göra en pepparkaksdeg i morse, som dessutom är utbakad och klar.

Det är inte vilka pepparkakor som helst, för smaken är citronolja (eller ska vara, men jag tar cedro/citron i stället, för citronoljan som förut sålddes på apotek är svår att få tag på).

Receptet har fått av Kerstiin för massor av år sen. Kakorna blir som godis och har en strykande åtgång.

Jag kan ju bjuda på receptet.

½ kg sirap

5 dl vispgrädde

600 g socker

2 msk ingefära

knappt 2 msk bikarbonat

5g citronolja (eller cedro/citron på flaska)

1,3 kg vetemjöl

Rör ihop socker, sirap, kryddor. Tillsätt den hårt vispade grädden. Häll i så mycket mjöl att degen går att flytta till bakbord. Tillsätt sen så mycket mjöl som behövs.

Grädda i ca 175 graders värme.

Jag gjorde bara en halv sats. Det räckte mer än väl för att ryggen nu ska bli paj, men den blir nog bättre under dan (om jag latar mig duktigt smiley)

Till kvällen ska jag faktiskt till Brukshundklubben, för där ska vi ha grötfest och julklappsutdelning. Hoppas att jag kommer ur garaget med bilen

  • Comments(0)//blogg.travarens.se/#post1481

Svampsoppa

ReceptPosted by Kicki Sat, October 18, 2008 15:24

Idag lagar jag en god svampsoppa som vi bjudit in ett par grannar att äta i kväll.
Gör också en hallon/blåbärspaj att äta efter soppan till kaffet.

Jag har fått det här receptet av en god vän som jobbat som fängelsepräst på Säters sjukhus, han har i sin tur fått det av en av de intagna.

Testa gärna, jag lovar att soppan är jättegod.

Jägarsoppa

1 gul lök finhackas och

ca 2 dl förvälld brandgul trumpetsvamp eller trattkantareller finhackas eller körs i mixer, fräs i stekpanna tillsätt lite mjöl till redning

häll över 7,5 dl vatten med

2 hönsbuljongtärningar

koka 10 min

blanda i och koka ytterligare 10 min.

2 dl mjölk

2 dl grädde

2 dl creme fraiche

2 msk soja

4-5 krossade rosépepparkorn

Klipp persilja över den färdiga soppan

Smaklig måltid!

  • Comments(2)//blogg.travarens.se/#post500

Äppelmos och äppelkaka

ReceptPosted by Kicki Wed, October 15, 2008 12:22

Morgonen var kylig med 0 grader.

Jag hade tagit in en kasse med äpplen igår, så jag passade på att göra äppelmos på morgonen, våra äpplen är så söta i sig själv att jag bara behövde hälften så mycket socker till moset som jag brukar ha.

Gjorde också en äppelkaka i långpanna.
Den är så himla god, men knappast kalorifattig med mycket fett i.

Receptet har jag fått av en väninna, det ska egentligen vara brun farin i och man kan ta vilka bär man vill till, men nu är det äpplen som gäller.

Vi har bara två träd, båda har jättegoda äpplen, som är mogna nu. Alltså ingen sommarfrukt.

Receptet på äppelkakan:

125 g margarin
2 dl socker (ev. brun farin el.råsocker)
2 ägg
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
(2 tsk vaniljsocker om man vill)
Äpplen eller annan frukt eller bär

Om jag bara gör en sats så rör jag allt i kastrullen som jag smält margarinet i, lätt och lite disk.

Smörj och bröa en form (gärna en springform) och sätt ugnen på 200 grader

Smält margarinet, rör ner sockret när margarinet svalnat något. Rör ner äggen och sen mjölet med bakpulver och vanilj.
Häll över i formen och stick ner skalade och klyftade äppelbitar eller häll över ca 3 dl bär.

Grädda ca 30 min

Blog Image

Tredubbel sats i långpannan, den har en rykande åtgång.

Blog ImageÄntligen kom jag till skott och gjorde äppelmos.


  • Comments(0)//blogg.travarens.se/#post496

Källarfranska

ReceptPosted by Kicki Mon, February 11, 2008 09:47

Jag har lovat att jag skulle lägga ut receptet på källarfranska.

Ett lättbakat bröd, men det fordrar att man har plats i kylen för jäsningen.

Brödet har fått sitt namn efter att man förr lät det jäsa i källaren över natten. Men de flesta saknar väl en så'n och då får det bli kylskåpet i stället.

Till 10 st franska: (jag gör dubbel sats och fryser ner)

1/4 paket jäst
2½ dl vatten (kallt)
1 msk olja
1 tsk salt
1 tsk socker (behövs för jäsningens skull)
6-7 dl vetemjöl (eller lantvetemjöl)

Blanda alla ingredienser till en smidig deg.
Forma till 10 bullar (utan att jäsa degen innan).
Lägg bullarna på en plåt om den ryms i kylen, annars på bakplåtspapper på en bricka.
Låt den stå i kylen 8-10 timmar.
Ta fram plåten och låt den stå ovanpå spisen medan ugnen värms till 250 grader.
Grädda mitt i ugnen i ca 10 min.

  • Comments(1)//blogg.travarens.se/#post261